Si penseu en el te matcha segurament us ve al cap el seu característic color verd intens, una textura farinosa i un curiós gust amarg. Estrany en els paladars occidentals, és potser l'ingredient més significatiu de la història i la cultura japonesa tradicional. El te matcha és tan important al Japó que el fet de prendre'l té categoria de ritual. Influenciat pel budisme zen, la cerimònia del te que pot ser estudiada durant tota la vida d'una persona, igual que d'altres disciplines (o camins de vida) com la cal·ligrafia (Shodō) o la decoració floral (Ikebana).

No és casualitat que sigui venerat d'aquesta manera, el matcha té multitud de propietats beneficioses per a l'organisme. S'obté de la fulla sencera del te verd després de diferents processos de cultiu, recol·lecció i assecat. Esmicolat en pols pren el seu color tan característic, de fet, matcha significa literalment "te en pols". Usar la fulla sencera per a la seva elaboració fa que el seu valor nutricional es multipliqui, tant que una tassa de te matcha equival a 10 tasses de te verd. Una altra diferència significativa és que el verd s'infusiona, mentre que el pols matcha s'afegeix a l'aigua calenta i així se'n conserven millor les seves propietats.

Te matcha fred

Te matcha fred

Te matcha

Te matcha

Batut de te 

Batut de te 

A la Ochiai hem volgut anar més enllà de la tradicional beguda calenta i tenim moltes versions del te matcha. A l'hivern el podeu demanar en capuccino o en matcha latte (la nostra interpretació del chai latte) i a l'estiu en batut o simplement en fred.

"I no ens explicareu les seves propietats gairebé miraculoses?" - és el que us estareu preguntant. És clar que sí, fil per randa. El te matcha és un drenant natural que ens ajuda a depurar el nostre organisme i combatre els excessos de colesterol i triglicèrids. Conté minerals com el zinc, el seleni, el magnesi o el crom que actuen com antioxidants i reforcen les nostres defenses. També és ric en L-teanina, un aminoàcid que potencia la concentració i la memòria.  A més a més, a diferència d'altres productes estimulants com el cafè, el matcha ens aporta energia però sense augmentar la tensió arterial ni el ritme cardíac. 

A la nostra pastisseria és present a tot arreu. Òbviament al wagashi, dins la Kastera o els Mochis però també en dolços més innovadors com el deliciosa mousse de te verd i gerds, la Magdalena de matcha o el Swiss roll. Fins i tot som capaços de convertir al te matcha pastissos icònics com la selva negra, per a nosaltres segueix sent selva però es converteix en verda.

Kastera de te verd

Kastera de te verd

Magdalena de te verd

Magdalena de te verd

Mousse de te verd i gerds

Mousse de te verd i gerds

Selva verda

Selva verda


Al Japó el te matcha és una tradició mil·lenària i pel que sembla als Estats Units és la darrera tendència. Moltes celebritieshan han substituït el cafè pel te matcha i el consideren el nou elixir de bellesa, la xarxa social Instagram s'ha omplert de tasses de verd matcha i a Nova York no paren de sorgir negocis relacionats amb aquesta meravellosa beguda. Nosaltres ja fa trenta anys que en coneixem tots els secrets, veniu a comprovar-ho!  

Comment