La Castanyada és una de les nostres tradicions més ancestrals i nostrades. De fet, si bé és cert, que es celebren festes semblants en zones del nord d'Espanya i Portugal, Catalunya és l'únic indret on, a més de menjar castanyes, mengem moniatos, fruita confitada i panellets i bebem moscatell o vi dolç.

La tradició diu que el costum de consumir aquests aliments altament energètics provè del fet que durant tota la nit de Tots Sants, vigília del dia dels difunts, les campanes tocaven a morts sense parar fins que es feia de dia. Amics i familiars ajudaven als campaners a fer la seva feina i tots junts menjaven castanyes, moniatos i panellets per no defallir. Actualment aquesta festa és molt més agradable i no cal passar la nit en blanc per gaudir-la. De fet, ens seguim reunint amb amics i familiars, però ho podem fer simplement per berenar tot bebent moscatell. 

Malgrat que en els darrers anys la tradició anglosaxona de Halloween en els està agafant molta embranziada, costa molt d'imaginar la desaparició de la castanyada i dels deliciosos panellets. De fet, aquests dolços cada vegada són més variats i imaginatius. Nosaltres n'elaborem de clàssics com els de pinyons (el panellet per excel·lència), d'ametlla, xocolata, cafè, avellana o llimona i també en fem amb un toc oriental, com el de te verd matcha i el de yuzu.

A la nostra pastisseria no ens conformem amb els panellets i, per aquestes dates, intentem incorporar la castanya de manera temporal en algun wagashi. Enguany hem fet Dorayakis de castanya amb anko i de gyuhi amb kabocha (carbassa japonesa) i, com sempre, tenim disponible el Kurimanju de castanya confitada. Aquest fruit tan de tardor també és present en el Montblanc, unes precioses postres elaborades a base de pasta filo amb nata i crema marron glacé. Ah! I al croissant de novembre també hi hem posat molta castanya, però...encara no us podem desvelar de què és exactament! 

Dorayaki de castanya amb anko

Dorayaki de castanya amb anko

Montblanc

Montblanc

Kurimanju

Kurimanju

I si no us agraden les castanyes? Doncs també tenim una alternativa per vosaltres, uns deliciosos bombons de xocolata en forma de (oh! sorpresa!) castanya. Són originals, bons i bonics!

Ja ho veieu, en tenim per tots els gustos! Què passeu una bona Castanyada!!

+ + + Horari de Castanyada + + +                                        

Dia 31 (Castanyada) --> De 8 a 21 h (ininterromput)                                                                        

Dia 1 (Tots Sants) -->  De 8 a 15 h  

 

Comment