Les estacions de l'any són molt importants al Japó i cadascuna té les seves pròpies tradicions i rituals. Igual que a casa nostra, la tardor japonesa es caracteritza per un escurçament progressiu de les hores solars i, sobretot, pel canvi de colors i posterior caiguda de les fulles dels arbres. 

Al Japó anomenen a aquest fenòmen Momiji que significa que "tenyir-se de vermell" en referència als preciosos colors que prenen les fulles, especialment les dels aurons. Tot i que durant la primavera i l'anomenat Hanami (cirerers en flors) els jardins estan espectaculars, la tardor és l'època preferida pels japonesos per passejar-hi i observar els canvis propis de l'estació. De fet, fins i tot hi ha una paraula per definir aquesta acció de sortir a passejar i contemplar les fulles vermelles, "momiji-gari". 

Tot i que aquesta contemplació es pot fer a qualsevol hora i qualsevol dia, és típic fer excursions i escapades de cap de setmana per poder aprofitar-ho al màxim. De fet, la tardor i concretament el mes d'octubre, és un dels millors moments per gaudir de l'aire lliure al país, ja és una época cálida però sense la calor i l'humitat de l'estiu i no acostuma a ser especialment plujosa. 

Salvant totes les distàncies, el Momiji al Japó és el que per nosaltres seria anar a caçar bolets al bosc o bé anar a visitar boscos també de colors espectaculars com el de la Fageda de'n Jordà a Olot. També hi ha una altra cosa que tenim en comú, la castanya, un dels fruits típics de la estació i amb el que s'elaboren un wagashi tan tradicional com el Kurimaju. A la pastisseria també l'utilitzem per elaborar el preciós Montblanc de base de pasta de filo amb nata i crema marron glacé. 

Kurimaju

Kurimaju

Montblanc

Montblanc

Comment